menu

Smaki polskiej tradycji w Wielbarku

2019-03-28 14:15:50 (ost. akt: 2019-03-28 14:17:23)

„Smaki polskiej tradycji. Tradycja i dziedzictwo kulinarne kuchni polskiej i kuchni regionalnej Warmii i Mazur” – taki tytuł noszą warsztaty kulinarne zorganizowane przez Gminny Ośrodek Kultury w Wielbarku.

Grupa młodych mieszkańców Gminy Wielbark spotyka się , aby pod czujnym okiem doświadczonego eksperta , trenera kulinarnego, członka Elbląskiego Klubu Szefów Kuchni – Pana Michała Denesiuka poznawać tradycje i dziedzictwo kuchni polskiej i regionalnej Warmii i Mazur.

Uczestnicy warsztatów pod wodzą znakomitego kucharza poznają kuchnię polską na przestrzeni wieków. „Kucharze” poznają tradycje swojego regionu oraz zostają zachęceni do wykorzystania potraw typowo polskich w swoich domach. Młodzi adepci sztuki kulinarnej poznają walory smakowe i zdrowotne tradycyjnej kuchni polskiej. Uczą się również serwowania potraw.

W ciągu kilku spotkań Pan Michał Denesiuk pokazał im w jaki sposób przygotować m. in.: klopsiki królewskie w sosie kaparowym , kaszą owsianą z grzybami z tagliatelle z kiszonych ogórków, schab ze śliwką w sosie z zielonego pieprzu z marynową dynią – porką, pierogi gryczane z mięsem , konfiturą z czerwonej celbuli, dzyndzałki z hreczką i skrzeczkami; podpłomyki gryczano- owsiane na maślance i wiele innych potraw – a wszystko to nie tylko stanowi raj dla podniebienia lecz również cieszy oko. Cóż rosną nowi „,masterschef-y”. Warsztaty realizowane są dzięki wsparciu IKEA Industry Sp. z o.o. Oddział w Wielbarku.