menu

X Festiwal Grzybów "Grzybowanie 2017"

2017-09-20 08:07:09 (ost. akt: 2017-10-09 11:29:05)

Dnia 17 września 2017 r. na Stadionie Leśnym w Wielbarku odbył się X Festiwal Grzybów "GRZYBOWANIE 2017".

W godzinach porannych grupa ok. 100 uczestników została zawieziona do lasu w celu przeprowadzenia konkursu indywidualnego w zbieraniu grzybów oraz sprzątania lasu. Wszyscy uczestnicy otrzymali wiklinowy koszyk oraz koszulki ufundowane przez SMZW.

Głównym kryterium wyłonienia zwycięzcy była waga znalezionego grzyba, a kolejność zajętych miejsc przedstawia się następująco:
I – Pan Julian Tadeusz Abramczyk
II – Pan Jacek Krupiński
III – Pani Anna Ludwicka

Konkurs w zbieraniu "śmieci" wygrał Pan Andrzej Gąsiewski.

Wygrani otrzymali puchary i nagrody ufundowane przez zakład produkcyjny Warmel.



Około godziny 14:00 odbył się konkurs kulinarny na najlepszą potrawę z grzybów, w którym udział wzięło 13 osób. Potrawy oceniała komisja w składzie: Pan Grzegorz Zapadka – Wójt Gminy Wielbark, Pan Edward Studziński – Nadleśniczy Nadleśnictwa Wielbark, Pan Michał Denesiuk – nauczyciel w ZS Nr 2 w Szczytnie, Pani Elżbieta Łapińska – Prezes SMZW oraz Pan Piotr Żechowicz – dietetyk kliniczny.

Potrawy wyglądały bardzo apetycznie, a spośród uczestników komisja wyłoniła laureatów:
I miejsce – Pani Renata Tabaka z Wielbarka przygotowała smardze faszerowane rydzami
II miejsce – Pani Justyna Kobus z Wyżeg ugotowała zupę grzybową ze śliwkami
III miejsce – Pani Hanna Myśliwy z Wielbarka przyrządziła gulasz myśliwski z borowikami

Wygrani odebrali puchary i nagrody ufundowane przez Ikea Industry Poland Sp. z o.o. w Wielbarku. Wszyscy uczestnicy otrzymali nagrody.



Po konkursie na najlepszą potrawę z grzybów odbył się pokaz kulinarny przygotowany przez Lokalną Grupę Działania z Nidzicy, który poprowadziła Pani Sylwia Malinowska – uczestniczka II edycji MasterChefa. Zaprezentowała ona potrawę kaszotto z grzybami.



Tegoroczną imprezę uatrakcyjniły stoiska handlowe oraz stoiska przygotowane przez: Caritas, Nadleśnictwo Wielbark, Ochotnicza Straż Pożarna w Wielbarku i Klub Honorowych Dawców Krwi. Nie zabrakło stoisk z wyrobami regionalnymi wystawionych przez mieszkańców naszej gminy takimi jak: miód, pieczywo, wędliny, przetwory z owoców lasu itp.

Zadbano też o najmłodszych uczestników imprezy i zapewniono wiele atrakcji m.in. basen z piłkami, zorbing, dmuchana zjeżdżalnia.

Poza tym wszyscy mogli skosztować tradycyjnej zupy grzybowej "po wielbarsku".



O godzinie 15:00 rozpoczęła się część artystyczna imprezy. Pierwsza zagrała góralska Kapela Pieczarki z Żywca.



Po tych energetycznych rytmach nastąpiło oficjalne otwarcie imprezy przez Wójta Gminy Wielbark, który przywitał gości i nawiązał do tradycji związanej z organizowanym cyklicznie Festiwalem Grzybów. Podkreślił ponadto, że dania z grzybów stały się daniami regionalnymi.

Uroczystość zaszczycili swoją obecnością mieszkańcy gminy i okolic, turyści oraz zaproszeni goście, wśród których nie zabrakło przedstawicieli władz gminnych i powiatowych.



Około godziny 16:30 wystąpił ukraiński zespół muzyczny Kozak System, którego muzykę określa się jako: rock, punk, reggae, kozak-rock i tradycyjna muzyka ukraińska oraz bałkańska.

Następnie czas umilił zespół muzyczny VOX - polski męski zespół wokalny, którego repertuar jest bardzo szeroki i zróżnicowany, ponieważ panowie śpiewają ballady, pieśni gospel, swing, standardy jazzowe oraz utwory popowe, funkowe i rockowe.

W godzinach wieczornych wystąpiła gwiazda disco polo zespół POWER PLAY, który mimo deszczowej pogody zmotywował publiczność do czynnego uczestnictwa w koncercie.

Natomiast zespół muzyczny MOTIVE ze Szczytna poprowadził dyskotekę, która zakończyła się o koło północy.


Gmina Wielbark składa podziękowania wszystkim sponsorom za wkład w organizację X Festiwalu Grzybów "Grzybowanie 2017".

X Festiwal Grzybów "Grzybowanie 2017"