menu

VIII Festiwal Grzybów "Grzybowanie 2015"

2015-10-06 09:02:01 (ost. akt: 2015-10-06 10:18:08)

W niedzielę 20 września 2015 r. jak co roku mogliśmy spotkać się w Wielbarku w stolicy polskich grzybów.

Współorganizatorami imprezy byli: Stowarzyszenie Miłośników Ziemi Wielbarskiej, Gmina Wielbark, oraz Nadleśnictwo Wielbark. Rok w rok impreza cieszy się coraz większym zainteresowaniem ze strony mieszkańców gminy, okolic jak i turystów.

Patronem medialnym imprezy było Radio Olsztyn, które na antenie relacjonowało poszczególne wydarzenia podczas VIII Festiwalu Grzybów „Grzybowanie 2015”. Zaproszona została także prasa lokalna.

Tradycyjnie impreza rozpoczęła się od konkursu w zbieraniu grzybów. Wzięło w nim udział aż 90 osób. Znalezienie najcięższego prawdziwka było głównym kryterium wyboru.
Miejsca w kolejności:
I – Janusz Wilczek mieszkaniec Górnego Śląska za prawdziwka o wadze 560 g
II – Mariusz Pomorski mieszkaniec Gorzowa Wielkopolskiego za prawdziwka o wadze 360 g
III – Pani Regina Cwalińska mieszkanka Wielbarka za prawdziwka o wadze 320 g

Każdy uczestnik konkursu w zbieraniu grzybów otrzymał koszyk wiklinowy, koszulkę oraz opakowanie herbaty, której sponsorem był Herbapol Białystok S.A. oddział w Wielbarku.

Konkurs w zbieraniu śmieci wygrał Andrzej Kostro. Otrzymał zestaw turystyczny ufundowany przez PPHU Warmel.

Organizatorzy przygotowali także konkurs kulinarny na najsmaczniejszą potrawę na bazie grzybów, w którym wzięło udział aż 13 pań.

Miano najsmaczniejszej potrawy wywalczyły:
I – Barbara Przanowska za gulasz grzybowy w chlebie własnego wypieku
II – Anna Kostrzewa za „wariacje grzybowe”
III – Jadwiga Matłoch za placki ziemniaczane w sosie grzybowym

Oddzielną nagrodę przyznali zaproszeni goście dla Beaty Dubrowny z Bezled za babkę ziemniaczaną z trzema sosami.

W między czasie na scenie odbywały się się występy muzyczne, pokaz ratownictwa i straży pożarnej. Imprezę poprowadziła Małgorzata Kosik znana prezenterka telewizyjna, która także zaśpiewała kilka znanych utworów.


Wszyscy uczestnicy imprezy mogli skosztować: pieczone prosię, ciasta różnego rodzaju, bigos myśliwski, pajdę chleba z ogórkiem i smalcem domowego wyrobu oraz zupę grzybową po Wielbarsku, którą przygotowało Stowarzyszenie Miłośników Ziemi Wielbarskiej. W tym roku ugotowano aż 500 litrów zupy.

Po konkursowych zmagania uczestnicy „Grzybowania” bawili się z gwiazdą wieczoru zespołem „Mig”. Natomiast na zakończenie przygotowano zabawę taneczną z zespołem „Everest”.

„Grzybowanie 2015” wspierali:
1) Ikea Industry Wielbark
2) AgroArtim
3) WPZ Lemany
4) Warmel
5) Warmex
6) Herbapol Oddział Wielbark
7) Bank Spółdzielczy Szczytno Oddział Wielbark