W niedzielę 20 września 2015 r. jak co roku mogliśmy spotkać się w Wielbarku w stolicy polskich grzybów.
Współorganizatorami imprezy byli: Stowarzyszenie Miłośników Ziemi Wielbarskiej, Gmina Wielbark, oraz Nadleśnictwo Wielbark. Rok w rok impreza cieszy się coraz większym zainteresowaniem ze strony mieszkańców gminy, okolic jak i turystów.
Patronem medialnym imprezy było Radio Olsztyn, które na antenie relacjonowało poszczególne wydarzenia podczas VIII Festiwalu Grzybów „Grzybowanie 2015”. Zaproszona została także prasa lokalna.
Tradycyjnie impreza rozpoczęła się od konkursu w zbieraniu grzybów. Wzięło w nim udział aż 90 osób. Znalezienie najcięższego prawdziwka było głównym kryterium wyboru.
Miejsca w kolejności:
I – Janusz Wilczek mieszkaniec Górnego Śląska za prawdziwka o wadze 560 g
II – Mariusz Pomorski mieszkaniec Gorzowa Wielkopolskiego za prawdziwka o wadze 360 g
III – Pani Regina Cwalińska mieszkanka Wielbarka za prawdziwka o wadze 320 g
Każdy uczestnik konkursu w zbieraniu grzybów otrzymał koszyk wiklinowy, koszulkę oraz opakowanie herbaty, której sponsorem był Herbapol Białystok S.A. oddział w Wielbarku.
Konkurs w zbieraniu śmieci wygrał Andrzej Kostro. Otrzymał zestaw turystyczny ufundowany przez PPHU Warmel.
Organizatorzy przygotowali także konkurs kulinarny na najsmaczniejszą potrawę na bazie grzybów, w którym wzięło udział aż 13 pań.
Miano najsmaczniejszej potrawy wywalczyły:
I – Barbara Przanowska za gulasz grzybowy w chlebie własnego wypieku
II – Anna Kostrzewa za „wariacje grzybowe”
III – Jadwiga Matłoch za placki ziemniaczane w sosie grzybowym
Oddzielną nagrodę przyznali zaproszeni goście dla Beaty Dubrowny z Bezled za babkę ziemniaczaną z trzema sosami.
W między czasie na scenie odbywały się się występy muzyczne, pokaz ratownictwa i straży pożarnej. Imprezę poprowadziła Małgorzata Kosik znana prezenterka telewizyjna, która także zaśpiewała kilka znanych utworów.
Wszyscy uczestnicy imprezy mogli skosztować: pieczone prosię, ciasta różnego rodzaju, bigos myśliwski, pajdę chleba z ogórkiem i smalcem domowego wyrobu oraz zupę grzybową po Wielbarsku, którą przygotowało Stowarzyszenie Miłośników Ziemi Wielbarskiej. W tym roku ugotowano aż 500 litrów zupy.
Po konkursowych zmagania uczestnicy „Grzybowania” bawili się z gwiazdą wieczoru zespołem „Mig”. Natomiast na zakończenie przygotowano zabawę taneczną z zespołem „Everest”.
„Grzybowanie 2015” wspierali:
1) Ikea Industry Wielbark
2) AgroArtim
3) WPZ Lemany
4) Warmel
5) Warmex
6) Herbapol Oddział Wielbark
7) Bank Spółdzielczy Szczytno Oddział Wielbark
Patronem medialnym imprezy było Radio Olsztyn, które na antenie relacjonowało poszczególne wydarzenia podczas VIII Festiwalu Grzybów „Grzybowanie 2015”. Zaproszona została także prasa lokalna.
Tradycyjnie impreza rozpoczęła się od konkursu w zbieraniu grzybów. Wzięło w nim udział aż 90 osób. Znalezienie najcięższego prawdziwka było głównym kryterium wyboru.
Miejsca w kolejności:
I – Janusz Wilczek mieszkaniec Górnego Śląska za prawdziwka o wadze 560 g
II – Mariusz Pomorski mieszkaniec Gorzowa Wielkopolskiego za prawdziwka o wadze 360 g
III – Pani Regina Cwalińska mieszkanka Wielbarka za prawdziwka o wadze 320 g
Każdy uczestnik konkursu w zbieraniu grzybów otrzymał koszyk wiklinowy, koszulkę oraz opakowanie herbaty, której sponsorem był Herbapol Białystok S.A. oddział w Wielbarku.
Konkurs w zbieraniu śmieci wygrał Andrzej Kostro. Otrzymał zestaw turystyczny ufundowany przez PPHU Warmel.
Organizatorzy przygotowali także konkurs kulinarny na najsmaczniejszą potrawę na bazie grzybów, w którym wzięło udział aż 13 pań.
Miano najsmaczniejszej potrawy wywalczyły:
I – Barbara Przanowska za gulasz grzybowy w chlebie własnego wypieku
II – Anna Kostrzewa za „wariacje grzybowe”
III – Jadwiga Matłoch za placki ziemniaczane w sosie grzybowym
Oddzielną nagrodę przyznali zaproszeni goście dla Beaty Dubrowny z Bezled za babkę ziemniaczaną z trzema sosami.
W między czasie na scenie odbywały się się występy muzyczne, pokaz ratownictwa i straży pożarnej. Imprezę poprowadziła Małgorzata Kosik znana prezenterka telewizyjna, która także zaśpiewała kilka znanych utworów.
Wszyscy uczestnicy imprezy mogli skosztować: pieczone prosię, ciasta różnego rodzaju, bigos myśliwski, pajdę chleba z ogórkiem i smalcem domowego wyrobu oraz zupę grzybową po Wielbarsku, którą przygotowało Stowarzyszenie Miłośników Ziemi Wielbarskiej. W tym roku ugotowano aż 500 litrów zupy.
Po konkursowych zmagania uczestnicy „Grzybowania” bawili się z gwiazdą wieczoru zespołem „Mig”. Natomiast na zakończenie przygotowano zabawę taneczną z zespołem „Everest”.
„Grzybowanie 2015” wspierali:
1) Ikea Industry Wielbark
2) AgroArtim
3) WPZ Lemany
4) Warmel
5) Warmex
6) Herbapol Oddział Wielbark
7) Bank Spółdzielczy Szczytno Oddział Wielbark