W niedzielę 18 września 2016 r. po raz IX spotkaliśmy się w Wielbarku w stolicy polskich grzybów. Współorganizatorami imprezy byli: Gmina Wielbark oraz Stowarzyszenie Miłośników Ziemi Wielbarskiej.
Tak samo, jak w latach ubiegłych, impreza rozpoczęła się od konkursu indywidualnego w zbieraniu grzybów. Wzięło w nim udział, aż 90 osób. Znalezienie najciekawszego gatunku jadalnego grzyba było głównym kryterium wyboru.
Miejsca w kolejności:
I – Pan Jacek Krupiński mieszkaniec Wielbarka, za znalezienie rydza.
II – Pan Ignacy Basandowski mieszkaniec Wielbarka, za znalezienie 2 zielonek
III – Pan Remiszewski Waldemar mieszkaniec Olsztyna, za znalezienie szmaciaka o wadze 454 g
Każdy uczestnik konkursu w zbieraniu grzybów otrzymał koszyk wiklinowy i koszulkę, ufundowane przez SMZW oraz płaszcz przeciwdeszczowy, którego sponsorem był PPHU Warmel. Finaliści konkursu w zbieraniu grzybów otrzymali także puchary.
Konkurs w zbieraniu śmieci wygrał Łukasz Rosiński. Otrzymał zestaw turystyczny ufundowany przez PPHU Warmel.
W międzyczasie na scenie odbywały się się występy muzyczne, w których uczestniczyły dzieci z Niepublicznego Przedszkola „Akademia Malucha” Wielbark oraz młodzież uczęszczająca na zajęcia wokalne do GOK w Wielbarku, które organizowała Fundacja Kreolia „Kraina Kreatywności”. Na scenie wystąpili: Daria Zadrożna, Szymon Abramczyk, Natalia Jackiewicz, Dominika Kłos, Karolina Żabińska, Julia Abramczyk. Dzieciom zapewniono wiele atrakcji m.in. basen z piłkami, zjeżdżalnia Rycerz, plac zabaw Jungle oraz Mobilne Planetarium z Radiem ZET Gold, z których mogły korzystać nieodpłatnie. Nadleśnictwo Wielbark przygotowało konkurs plastyczny pt. „Jesienny Las” oraz wystawę dotyczącą grzybów, z której można było nauczyć się rozpoznawania podstawowych gatunków grzybów jadalnych i trujących.
Organizatorzy przygotowali także konkurs kulinarny na najsmaczniejszą potrawę na bazie grzybów, w którym wzięło udział aż 13 osób. Potrawy oceniała komisja w składzie: Pan Michał Denesiuk – nauczyciel w ZS Nr 2 w Szczytnie, Pani Elżbieta Łapińska – kuchmistrz, Pan Piotr Żechowicz – dietetyk kliniczny, Pani Kornelia Krygier – Ikea Industry Wielbark, Pan Radosław Gan – Dyrektor Ikea Industry Wielbark
Miejsca:
I – Pani Anna Kostrzewa z Zarąb za zalewajkę podgrzybkową
II –Pani Małgorzata Miziewska z Olsztyna za ciasto nadziewane grzybami ( tzw. farszynki Mazurskie)
III – Pani Martyna Zyśk z miejscowości Długie za borowika po królewsku
Wyróżnienie otrzymała Pani Bronisława Abramczyk z Piwnic Wielkich za babkę ziemniaczaną z borowikami.
Wszyscy uczestnicy konkursu kulinarnego otrzymali meble sponsorowane przez IKEA Industry Wielbark, zwycięzcy konkursu otrzymali dodatkowo puchary sponsorowane przez SMZW.
Każdy kto przybył na imprezę mógł skosztować: świerzonki, ciasta różnego rodzaju, oraz zupę grzybową po Wielbarsku.
Po konkursowych zmagania uczestnicy „Grzybowania” bawili się z zespołem Chrząszcze, gwiazdą wieczoru zespołem „Classic” oraz z Cygańskimi Gitarami. Natomiast na zakończenie przygotowano zabawę taneczną z zespołem „Everest”.
„Grzybowanie 2016” wspierali:
Ikea Industry Wielbark
WPZ Lemany
ZGKiM w Wielbarku
Bank Spółdzielczy Szczytno Oddział Wielbark
PPHU Warmel